Томислав Дончев: Правим компромиси, но това е нахалство

|

Ултиматуми от наша страна няма. Има отговор на ултиматума на Кирил Петков. Има опит за малко повече нормалност и логика. Петков го е казвал не веднъж, че ако Денков не е външен министър – отиваме на нови избори.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той припомни, че преди да се формира кабинетът е имало поредица от тежки преговори. „Съгласихме се да участваме в сглобка. Направихме компромиси. Единственият пост, който получихме беше на външен министър. Съгласихме се, въпреки, че по-големият не е равностойно представен в правителството. Направихме огромен компромис. Имаме подписано споразумение. Бих описал случващото се, като нахалство. Г-жа Габриел се справя добре, по оценка на всички”, каза той.

“Напрежението ще стане по-голямо – това не е демократично и не е редно“, изтъкна Дончев.

„Направихме много компромиси в името на това България да има работещо правителство. Ние имаме претенции то да работи по-добре. Склонни сме да направим още един малък компромис – да излъчим друга фигура за външен министър. Имаме достатъчно подготвени хора”, посочи той.

“Опасявам се обаче, че тук свършва компромисът. Ако си прекалено толерантен към нахалството, то може да се превърне в норма, а ти в глупак. Разговорите продължават. Аз призовавам за повече разум“, каза още Томислав Дончев.

„Ние сме в някаква колективна патология на възприемане кой какъв ще бъде в кабинета. Правилният разговор е кой колко работа е свършил. Има толкова несвършена работа. Колкото искам да бъда умерен, телевизионните преговори не са добър жанр. Изпуснатите възможности са много. Ако сме по-бързи и по-умни може да е различно. Бъдещето е в образованието и иновациите“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

“Съгласен съм, че българските политици не чуват достатъчно и трябва много внимателно да слушат гласа на българската индустрия. На първо място стои темата с професионалното образование и подготвянето на кадри”, отбеляза той.

Дончев коментира и скандала в съдебната система, след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. „Всеки подобен клуб в правната система е тумор, който разяжда плътта й отвътре. Колко още нотариуса имаме около съдебната ни система? Знаят ли службите? Политиците дължим на всички граждани максимална прозрачност и честност за избора на ръководства на регулаторите“, заяви той.

„Никого не искаме да плашим с избори. Кондицията ни за избори е висока, но никой не иска предсрочни избори. В момента има трус. Боя се, че критичното количество мъдрост е нужно на колегите. Основният проблем е резултат и институционалната работа за обществото“, каза още Томислав Дончев.