Край на протестите, управляващите се споразумяха със земеделците

|

Имахме поредната среща със зърнопроизводителите. Тя отново беше съдържателна, смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме споразумението така, че то да има краен вид и в понеделник да го подпишем.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет след срещата с протестиращите земеделци. На срещата присъства и земеделският министър Кирил Вътев, предава novini.bg.

“Имаме разбирателство по трите вида точки от декларацията, която бяхме поставили предварително”, потвърди председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който увери, че се спират ефективните протестни действия от понеделник нататък.

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара посочи, че ще бъдат постигнати ставките от миналата година.

“Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера, че всички наши срещи се провеждаха след това и с него. Видя се, че никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на фонд “Земеделие”, който днес изплаща 100 млн. лв. към земеделските производители по план”, каза земеделският министър Кирил Вътев.

От Браншовата камара “Плодове и зеленчуци” добавиха, че днес са поставени в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни закони, с които ще се гарантира целостта, развитието и възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво през следващите години.

Премиерът обясни, че спрямо площта, която земеделците имат, най-много ще получават малките, след това средните и най-малко ще получават най-едрите производители. Той посочи, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина.