Парламентът удари тежко Гешев, до дни може да го уволнят

|

С удивително мнозинство, изключително рядко срещано в пленарната зала – 210 гласа “за”, без нито един “против” и “въздържал се” депутатите приеха окончателно промените Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, съобщи Епицентър.

Депутатите от БСП не участваха в гласуването.

Революционните промени минаха без дебати в парламента.

Измененията предвиждат главният прокурор или неговите заместници да могат да бъдат разследвани от избран на случаен принцип наказателен съдия с ранг на съдия от Върховния касационен съд (ВКС).

Предвижда се при данни за престъпление, извършено от главния прокурор или неговите заместници, разследването да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.

Той ще се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, които са дали съгласие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Друг наказателен съдия ще контролира действията на този специален прокурор.

Целта на идеята съдия да разследва главния прокурор е той да бъде независим при взимането на решения.

За престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник ще бъдат образувани дела в Софийския градски съд като първа инстанция. Две съдебни инстанции ще се занимават със случаи на отказ от образуване на досъдебно производство.

Законът сваля необходимия брой гласове за освобождаването на главния прокурор от 17 на 13 гласа.

По всичко личи, че във ВСС вече има такова мнозинство за свалянето на Гешев. След влизането в сила на закона на ВСС ще са нужни само няколко дни, за да уволни главния прокурор.

Как нещата ще продължат зависи от поведението на ПП-ДБ във властта и желанието на Борисов да съдейства.

“Този закон не е за контрол, не е за отчетност. Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата.

Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите”, заяви Иван Гешев при влизането на закона в парламента.

Главният прокурор каза още, че ако промените в НПК и съдебната власт бъдат приети, ще поиска за тях да се произнесе Конституционният съд.