Нова криза се разгаря в Европа

|

Европейските компании са намалили производството на торове заради недостига на руски природен газ и високите цени на енергията. „Това е последното от поредицата “постижения” на ЕС с арбалет в краката”, пише Forbes.

При производството на азотни торове европейските компании използват природен газ, но цените на синьото гориво се повишиха рязко след спирането на “Северен поток”. Поради това предприятията трябва да намалят обемите на производство.
Негативно влияние върху липсата на торове оказват и санкциите, наложени срещу Москва. Въпреки че не забраняват вноса им от Русия, те ограничават възможността за производство и доставка до други страни.

Западните държави са изправени пред нарастващи цени на енергията и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. След поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в тези страни до голяма степен загуби своите конкурентни предимства. Ситуацията с производствената криза засегна и други сектори на икономиката.