Нов апартамент в Германия: Какво изживя едно семейство

|

“Нашият кошмар изведнъж се превърна в действителност: строителната фирма фалира.”

Моника Даниел и съпругът ѝ получават новината по мейл. До този момент вече са инвестирали над 300 000 евро за жилище в един нов комплекс. Вложили всичките си пари там, дори продали предишното си собствено жилище.

Но когато строителната фирма фалира, вече няма кой да ти върне парите. Семейство Даниел се оказали собственици на… строителна площадка. В Германия има доста хора като тях. Колко точно – не е известно. Знае се обаче, че неизпълнените строителни договори през септември са били близо една пета от всички договори. Което показва, че жилищното строителство в Германия се намира в криза.

Никой не желае да довършва започнати строежи

Моника Даниел и съпругът ѝ обсъждат какво да правят заедно с още около 60 потърпевши. „Той просто ни каза, че никой не проявява интерес към довършване на строежа. Единствените, които желаят това, сме ние, купувачите“, разказва Моника. Шумно поема въздух, а думите трудно излизат от стиснатите ѝ устни: „Не е лесно да го преглътнеш. Когато изведнъж ти хвърлят в лицето горчивата истина“.

Преди да подпише договора, семейство Даниел разговаря с няколко банки, а също така с приятели строителни инженери и с юристи. Съпрузите се осведомяват за възможните рискове, проучват строителната фирма. Всичко изглеждало наред. За Коледа братът на Моника на шега дори им подарява строителна екипировка – каска и жилетка. Шегата се оказва горчива, защото в крайна сметка екипировката им потрябвала за последвалите многобройни посещения на обекта.

Съпрузите били най-тежко травмирани от опасността да останат собственици на строителна площадка и в крайна сметка да фалират, казва Моника в интервю за ДВ. Тя споделя още за безсънни нощи и за срещата с другите купувачи, които също били в шок.

Официалното лице, натоварено с изпълнение на фалита, предложило да основат попечителски фонд под негово председателство. С парите, вложени в този фонд, можели да платят довършителните работи. Всички се съгласили.

Нова фирма и нови майстори

Но тепърва трябвало да намерят нова фирма и нови майстори. Трудна работа, защото никой не обича да достроява недовършени обекти, разказва Моника. В крайна сметка едно архитектурно бюро поело довършването на обекта. Но строежът непрекъснато се оскъпявал. Цените на материалите растели, налагало се набавяне на нови документи.

„Известно време живяхме като студенти“, през смях казва тя. 57-годишната Моника и съпругът ѝ са принудени да се нанесат в един сутерен от 60 квадратни метра, точно срещу строителния обект. Живеят на кашони, върху които намятат разни тъкани, за да изглежда по-уютно.

Моника Даниел е медийна консултантка, съпругът ѝ е вече пенсионер – преди това работел като журналист в един всекидневник. Постепенно парите им започват да привършват и Моника е принудена да посегне на пенсионния си фонд. „Трябваше да затегнем коланите“, казва тя. В същото време не пропуска да подчертае, че има хора, които са доста по-зле от тях. В крайна сметка жилището им излязло със 100 000 евро по-скъпо от предвиденото. Без да броим разноските по складиране на имуществото, наема за сутерена и парите, похарчени по адвокати.

Дали би се хванала отново на това хоро? Моника Даниел не може да отговори на този въпрос. Сигурна е обаче, че никога повече не би продала собствено жилище, за да си строи друго. В крайна сметка в един слънчев ден през август 2021 година семейство Даниел се нанася в новото си жилище. Първата вечер двамата прекарват на обширната тераса с изглед към планината.

Близки и приятели помагат

Двамата успяват да се справят с трудностите главно благодарение на социалната си среда. Роднините, приятелите, колегите, другите съсобственици, които с времето все повече се сплотявали – всички те, както и местната църковна общност, помогнали на семейство Даниел. „Мъжът ми беше истинска скала в прибоя. Но човек не бива да стоварва всичките си страхове на гърба на партньора, защото и той носи същия товар. Хубаво е да можеш да излееш душата си пред някоя близка приятелка например”. Моника изрично уточнява, че със своя разказ би искала да окуражи онези многобройни хора в Германия, които са засегнати от строителни фалити.

В крайна сметка техният кошмар все пак завършва като сбъдната мечта. „Мечтаехме си за едно прекрасно жилище – и мечтата ни се сбъдна“, казва Моника Даниел в интервю за ДВ.

Източник: “Дойче Веле”