Драстичен скок в цената на шофьорските курсове

|

Драстичен скок в цената на курсовете за кандидат – шофьори. Ако преди 2-3 месеца обучението е струвало средно около 900 лева, сега достига 1200.

Броени седмици преди увеличението на курсовете да стане факт, Даниел успява да се запише на обучението на осезаемо по-ниска цена от тази в момента.

Срещаме го в деня на изпита му за книжка. Изпитът преминава успешно. И така Даниел вече е шофьор – срещу такса за обучение от 950 лева.

„32 часа кормуване. Имахме и теория, където главно учихме правилата за движение. Това ми помогна много за листовките”, казва Даниел Недялков.Сега цената за същата услуга е с 250 лева отгоре.

„Няма значение цената, а как ще те научат да караш”, смята Даниел.

Кризата с горивата и инфлацията са основните причини за промените в таксите, казват от бранша.

„Основният разход при обучението на кандидати за водачи на МПС е горивото”, обяснява Красимир Георгиев, собственик на автошкола. „Всеки ден виждаме как се слагат едни 3-4-5 стотинки отгоре на литър гориво, на което ние не можем да не реагираме”, казва Георгиев.

Отлив на кандидат-шофьори има.

„Отлив има в сивия сектор. Ако до вчера хората са плащали 300-500 лева, днес вече плащат 900, най-ниската цена. 900 лева са пари. Но е нормално хората да се замислят вече, като карат курса, къде да го карат. И проверяват, разпитват”, казва Георгиев.