Знаете ли в колко държави се пише на кирилица?

|

Кои държави си служат с кирилицата?

252 милиона души е приблизителният брой жители на различни страни по света, които си служат с кирилицата.

23 са държавите, които използват писмеността, създадена от Кирил и Методий. Създадена в Преславската книжовна школа към края на IX или началото на X век, кирилицата е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Другата е глаголицата.

Делото на Кирил и Методий и приносът на страната ни милиони души на два континента да използват кирилицата са толкова значими, че дори се заговори не 3 март, а 24 май да бъде национален празник на страната ни, пише actualno.com.

Датата наистина е значима, защото благодарение на Кирил и Методий днес 23 държави използват кирилицата, като част от тях са в Европа, а други – в Азия. Част от тези страни със сигурност са добре познати, докато на други е възможно да не сте чували и имената.

Пълният списък на тези 23 държави, подредени по азбучен ред, е: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, Казахстан, Киргизстан, Македония, Марийската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмуртската република, Украйна, Чечня, Чувашката република.

Броят на страните, използващи кирилица, е бил по-голям, преди да се разпадне СССР. След това от кирилицата в полза на латиницата са се отказали Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. В близко бъдеще броят на страните, използващи кирилица, също се очаква отново да бъде редуциран, тъй като Казахстан планира започналия преход от кирилица към латиница да завърши съвсем скоро – към 2025 година. Сред страните, използвали кирилица в недалечното минало, е и Румъния.