Вигенин: Имахме предложения да сме част от сглобката

|

Имахме предложения да сме част от сглобката, но отказахме.

Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на bTV.

Той изказа мнение, че малко се надценява постът на външния министър в сглобката. “БСП не знаят какво точно се случва в МВнР, откакто начело на ведомството е застанала Мария Габриел. Иначе се води чисто партиен спор кой да има външнополитически контакти”, каза той.

Вигенин се чуди и защо ГЕРБ толкова много настояват да имат министър на външните работи. Според него са важни две неща – не може Мария Габриел да съчетава поста и на премиер, и на външен министър, както и че Николай Денков няма познанията да оглави МВнР.

Той призова ПП-ДБ да спрат да поставят под въпрос външната политика на България: “Несериозно е да се говори, че ще се събори правителството заради един външен министър”.

Според него ДПС е част от управляващото мнозинство. Иначе БСП не се притеснява от избори 2 в 1.

Зам.-председателят на БСП коментира и свалянето на доверието от общинските им съветници в СОС. “Не е случайно, че фокусът е токова голям върху София. Това, което се случва в столицата, в някаква степен е национална новина. Да, те са помогнали, но всичко това можеше да се случи и без гласовете на БСП, без да се нарушава политиката на партията, без да се правят безпринципни компромиси”, отбеляза той.

Според него това е удар по цялата партия и няма как подобно поведение да остане безнаказано: “Не твърдя непременно, че тези хора трябва да бъдат изключени от партията. Това трябва да се прецени, когато дойде моментът”.

Вигенин смята също така, че в София БСП е разделена. “ПП-ДБ и ГЕРБ имат едно голямо мнозинство в парламента и на национално равнище управляват заедно. Как така на национално равнище управляват заедно, а в СОС не могат”, попита той риторично.