Тагарев с коментар за връщане на наборната военна служба

|

“Тези, които поставят въпроси, не се интересуват от отговори. Те искат да разширят своята избирателна основа”.

Това каза в коментар пред БНР за вота на недоверие министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той посочи още, че сериозно обсъждане няма, има политически и други внушения. Вотът на недоверие беше внесен на 8 ноември от “БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независим депутат. Той е заради “неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната”.

По думите му евроатлантическата ориентация е фундаментът на това управление. В момента се прави стратегически преглед в сферата на отбраната. “Тези с вота водят дезинформационна кампания. Само това е поводът за спад в броя на курсантите”, каза военният министър. Той напомни, че от 35 години за първи път Сухопътни войски ще получават нова бойна техника. Това става с повишаване на бюджета.

По отношение на модернизирането България има свои ангажименти. Превъоръжаването не е евтино. Трудно ще бъде компенсирано изоставането от около 30 години”, обобщи Тагарев.

“Хипотеза за връщане наборна служба не стои. Но трябва да се намери форма повече хора да минат базова военна подготовка. Един от хипотетичните варианти е тези, които работят за държавата, да имат такова обучение”, обясни той.

До две седмици Тагарев ще внесе в Министерския съвет програмата за инвестиции.

“Заедно с президента професионално решаваме проблеми. Имаме някакви разминавания, но в срещите ни се придържаме към споделените професионални ангажименти”, посочи Тагарев.

“Министерството на вътрешните работи не се прави по-най-добрия начин при охраната на протеста пред Националния стадион преди дни”, каза военният министър, според когото отделни полицаи надвишили правата си.