Стефан Димитров: Оставам външен министър

|

Аз не съм политик, аз съм дипломат. Очевидно са се получили някакви недоразумения между мен и премиера на държавата. Няма да коментирам темата за изключените телефони. Телефоните на един дипломат са 24 часа включени, а аз имам три телефона. Аз разбирам, че ситуацията на премиера е по-тежка от моята, но нивото на нападки станаха много лични за мен. Аз не участвам в предизборна кампания.

Това заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи Стефан Димитров. Така той обобщи сагата около своето освобождаване от служебния кабинет “Главчев”.

“Аз съм човек, който търси грешките първо в себе си. Не виждам основания да бъда обвиняван в проруски убеждания. Очевидно има някакви желания в чисто персонален характер. Ако не можем да работим в екип, идва следващият, който може да работи в екип”, каза той.

“Аз съм професионален дипломат, а не професионален политик”, подчерта Димитров.

“Комуникацията с премиера не е прекъсвала никога. По-скоро имаше недоразумения, но няма нищо вярно, че не съм си вдигал телефона. На четири очи си казахме няколко думи с премиера. Продължаваме да работим заедно до указ на президента или до моя преценка, че не можем да работим повече заедно. Аз оставам министър”, завърши Стефан Димитров.

“Премиерът каза сутринта, че вече има диалог. Диалогът е възстановен. От това как ще протича този диалог, ще зависи моето решение по отношение на задачите и отговорностите, които съм поел. Тези задачи са провеждането на честни избори в чужбина и нормалното функциониране на МВнР. Ако преценя, че тези цели не могат да се спазват и изпълняват и вместо да се задълбочава диалога той се отдалечава, аз ще съм първият, който ще помоли да бъде освободен”, посочи Стефан Димитров.

Спорен него другото е президентът да издаде указ за неговото освобождаване.

“Комуникацията ми с премиера започна да се подобрява. След заседанието на МС си разменихме няколко думи и се разбрахме за по-добра комуникация. Аз оставам министър, докато няма указ на президента за моето освобождаване. Тук не говоря за надежди. Искам да знам ще можем ли да работим като екип за целите, които сме си поставили, или няма да можем. Ако не можем, аз сам ще откажа да бъда външен министър. Срокове не мога да си дам. Комуникация с администрацията на президента винаги има, но тази комуникация не е лична и по темата за моето отстраняване”, категоричен бе служебният външен министър.