Сарафов за Нотариуса: Уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари

|

“Ревизията в Софийска районна прокуратура (СРП) ще проверява цялостно работата й”.

Това заяви главният прокурор Борислав Сарафов, който влезе с екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП), под ръководството на завеждащ отдел “Инспекторат” на проверка на дейността на Софийската районна прокуратура.

“Няколко седмици след встъпването ми в длъжност поисках оставката на районния прокурор Невена Заркова. Назначих ревизия, след резултатите от която поисках от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу г-жа Заркова”, припомни Сарафов.

“Междувременно, продължиха да се генерират скандали и напрежение, и в крайна сметка се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Има много достойни магистрати, но дори 5, 10, 15 или 20 дела да са изтъргувани в някой клуб, под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и, че се търгува с човешки съдби”, каза той.

“Имам своите критики и към Софийска градска прокуратура и в съвещанията, които сме провеждали, многократно съм искал от тях по-бърза, по-активна и по-динамична работа по делото. За съжаление обвинението им към Мартин Божанов-Нотариуса закъсня. За съжаление уличната справедливост е по-бърза и ни изпревари”, каза още Сарафов.

“Искам да отправя своя апел към политическата класа да не разгражда прокуратурата. Обезвластяването на главния прокурор… ако това се случи, всички контролни механизми ще изчезнат. Именно главният прокурор е този, който може да създаде единни стандарти, да назначи ревизия, да предлага дисциплинарни наказания”, заяви главният прокурор.