Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт, каза президентът Румен Радев

|

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук.

Ето какво написа той:

“Скъпи сънародници,
Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля.
Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни.
Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства.
Честит празник!”

По традиция Велико Търново е център на тържествата за честването на Независимостта на България. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” в града ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията във Велико Търново. Служебният премиер Гълъб Донев също ще посети града. В 19:30 часа той ще участва в тържествената заря-проверка.

Тържествено честване ще се състои и пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“ в София.