Когато ДПС е на власт, бизнесът диша спокойно, каза Мустафа Карадайъ

|

“Дошло е време, в което на страната й трябва сигурност на инвестициите и законодателството, за да има стабилни доходи и работни места. Време е за нова формула за управление на България, в която вместо лъжата идват ясните национални приоритети и цели, а омразата, противопоставянето и разделението отстъпват място на обединението и съгласието по програмата за управление на страната”.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Хасково.

“Когато ДПС е на власт, бизнесът диша спокойно”, каза той и припомни, че по време на управлението с участие на ДПС от 2001-ва до 2008-ма година средно на година инвестициите са достигали 6-7 милиарда евро.

“Програмите за първите два програмни периода също бяха написани от нас. Ализан Яхова, която беше директор на Фонд “Земеделие” по време на първия период договори парите за фермерите и финансирането стигна до тях.

За втория период зам.-директор на Фонда беше Атидже Вели и тогава тя договори нови 6 млрд. за земеделието”, посочи Карадайъ.

Той припомни, че социалните програми бяха написани от д-р Хасан Адемов, тогава министър на социалната политика, с които България получи 4 млрд. лева.

“По същото време бе договорена и програмата за околната среда от тогавашния министър, сега евродепутат – Искра Михайлова. 30 общини в България получиха финансиране за водопровод и канализация. Повече от 40 общини получиха финансиране за рекултивиране на стари сметища, за да няма боклуци”, добави той.

“В България има два вида политици. Едни които много говорят и лъжат, и други, които малко говорят и вършат работа”, категоричен бе той.

Социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов коментира бившите управляващите от „Продължаваме промяната”:

“С лъжа дойдоха в полето на политиката като казаха, че нямат двойно гражданство. Лъжа е, че има дърва за 45 лева, няма такова нещо. Лъжа е, че няма пенсии под линията на бедност – 304 000 пенсии са под линията на бедност. Още по-голяма лъжа е това, което каза преди няколко дена бившият премиер, че минималната пенсия ще стане 900 лева, ако те управляват 4 години”, каза д-р Адемов.

„Ние не сме против минималната пенсия да стане 900 лева, даже искаме да е по-голяма. Но ние разбираме от числа и питаме откъде ще дойдат тези пари? Сега от 15,5 млрд. лева бюджет на Фонд пенсии половината идват от данъци. Ще повишават данъците ли? Казват „не”. Но служебният министър на финансите Росица Велкова казва, че „за да обезпечим социалните плащания, трябва всяка година да теглим нови 25 млрд. лева заеми“. Кой ще ги плаща? Деца, внуци – никой не знае. Ние искаме отговори на тези въпроси, за да не стигнем в ситуация пенсиите да станат 3 долара”, каза той.