Григорова: Да се преклоня пред Терзиев: “Да, Величествений, Вие победихте”, няма да стане

|


Снимка: БГНЕС

Работата на СОС зависи от управляващите. Те трябва да намерят консенсус между отделните групи общински съветници и да започне да работи СОС. Но те 3 месеца тропаха с краче председателят да бъде именно техния. Имаше 4-ри варианта, и четирите варианта означаваха да бъде избран техен кандидат.

Това заяви Ваня Григорова в ефира на БНТ по повод избора на шеф на СОС и разпределението на комисиите в Общината.

“Това инфантилно поведение доведе до 3 месеца блокаж на СОС. Отказах да гласувам, защото запазването на културно-историческото наследство за нас е червена линия, която не бива да се преминава”, каза тя.

Като примери за червената линия тя посочи събарянето на Паметника на Съветската армия и липсата на чествания по случай освобождаването на София. “Няма никакво уважение към тези, които те се опитват да привлекат за партньори”, посочи Григорова.

Тя отрече да е близка с президентската институция, както и че може да оглави нов проект в ляво.

“170 хиляди софиянци изразиха топлото си отношение към мен на изборите. Да поставяме акцент върху мнението на няколко човека в президентството и оттам да правим заключения, че има връзка с тях…. Може да цитираме и Борисов, който каза, че е по-добре държавна собственост, отколкото ДС. Не съм станала част от ГЕРБ”, каза тя.

“ПП има кмет, благодарение на настояването си и политическата си незрялост, вече имат и председател на СОС. Комисиите обаче са разпределени по друг начин. Това предизвика истерия в ПП”, отбеляза Григорова.

По думите ѝ не може да се говори за договорка – кмета да е на едни, председателят да е на други, а председателите на комисиите – по точно разпределена схема.

Григорова обвини за тези фалшиви внушения ПП, които не са доволни от разпределянето на комисиите.

“Разпределение на комисии с ГЕРБ няма. Имаше съвсем различно разпределение, но ПП настояваха петте комисии да са водещите комисии и не искаха да отстъпят крачка назад. Но тогава им беше казано стоп, стига толкова. Вие не сте глезеното дете на София, на което да се угажда. Няма нищо лошо кмета и председателя на СОС да има коректив в лицето на комисиите”, каза тя.

Григорова коментира и хода на делото за резултатите от изборите в София.

“Въпросът е в това да се докаже дали и до колко изборният процес е бил честен. Апатията и недоверието към процеса доведе до това, че избирателната активност бе изключително ниска. Една шепа хора от престижните квартали избраха кой да управлява и заложиха бомбата в СОС, поради която имаше 3 месеца блокаж”, каза тя.

Тя все пак каза дали ще признае, че е победена, ако съдът го докаже.

“Ще призная, че съм победена, ако се докаже, че изборите са били честни. Въпросът е как да се докаже това? Ако някой чака аз да се преклоня пред Терзиев и да кажа: “Да, Величествений, Вие победихте” – няма да стане. Ясно е, че бяха използвани различни похвати това да се случи.

Бяха използвани включително жълти медии, жълти публикации. Вместо да използваме времето за разговори по същество, аз бях непрекъснато забивана в тези жълти теми, докато Терзиев се скри, включително от дебати, и всичко това му бе спестено”, обясни Григорова.