Един българин в манастира Шаолин (видео)

|

Детството му е белязано от Кунгфу филмите с Брус Лий. Тогава манастирът Шаолин е просто един далечен и магичен регион. 25 години по-късно пътят му го отвежда до легендарното място и митичните монаси се превръщат в негови учители. В историите на Мария Йотова разказваме за Цветан Найденов, който преди няколко седмици се завърна от манастира Шаолин.

Като малък той се е занимавал известно време с айкидо. „Ако стигнеш до определено ниво и искаш да се изкачиш, трябва да отидеш на място”, споделя Найденов. Затова той решава да отиде в Китай. Пътят му до манастира е бил 50 часа. Ден след пристигането си е включен в демонстрация в съседен град. Групата, с която е участвал в това състезание, печели купата и първенството.

Дори след връщането си от манастира той продължава да тренира всеки ден. В манастира му казвали, че западният човек се претрупва от прекалено много неща, мисли. На моменти е добре да удря спирачка, да вижда къде се намира.

Тази философия той прилага в живота си. След около 3 месеца той се връща в манастира. Ако защити всички изпити, ще стане преподавател и шаолински воин.

Вижте повече във видеото на NOVA: