Борисов не вижда причина за оставка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

|

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не вижда никаква причина за оставка на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов заради скандала с групите за влияние в съдебната система около Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса, съобщи Българският правен портал lex.bg.

Миналата година Борисов се обяви за оставка на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, макар тогава да обясни, че това е позиция на парламентарната група, изречена не от него, а от номинираната тогава за премиер Мария Габриел.

Днес на лидера на ГЕРБ беше зададен въпрос в кулоарите на парламента дали е време да поиска оставката и на Сарафов.

„Кое за кога е време, най-малко вие ще ми кажете. Няма да ви отговоря, защото не искам. Има си решение на ВСС“, отказа да отговаря първоначално лидерът на ГЕРБ, след което добави, че ако има причини, ще иска оставки. На повторно питане за Сарафов обаче той подчерта, че не вижда такива.

„Не виждам никаква причина. Виждам червени пирати, опит да се използва една комисия за политически цели, която надали им донесе успех“, каза Борисов, който вероятно визира вчерашното изслушване на Ивайла Бакалова и Веселин Денков в парламента, където те говореха за изнудването от Нотариуса, като няколко пъти заявиха, че проблемите на Денков с правосъдието започнали, след като протестирал срещу правителството на Борисов.

Ивайла Бакалова беше основен свидетел и по разследването дали Борисов е купил къща в Барселона, което беше прекратено след отстраняването на Гешев.

За временното отстраняване на Борислав Сарафов обаче днес се обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея и. ф. главнен прокурор трябва да се оттегли от поста, докато трае разследването по случая „Осемте джуджета“, тъй като беше сниман в ресторанта с Петьо Петров. Тогава обаче Сарафов обясни, че снимката е правена, докато главен прокурор е бил Гешев и именно той го извикал в ресторанта, а след това не дошъл на срещата.

За тази снимка спомена в началото на седмицата в интервю за Нова телевизия и шефът на ГДБОП Явор Серафимов, като каза, че е проведено сериозно разследване на групата на Петьо Петров-Еврото и са предадени 100 листа справка за дейността му, като в материалите по преписката било записано, че Борислав Сарафов е посещавал редовно ресторант „Осемте джуджета“. След това обаче вътрешният министър Калин Стоянов отрече пред бТВ тази информация.

„В качеството ми на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Т.е от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица“, каза Стоянов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че засега ще се въздържи от позиция за евентуална оставка на и.ф. главния прокурор и ще изчака Борислав Сарафов да бъде изслушан от парламентарната комисия по казуса с Нотариуса. Иванов обаче посочи, че в случая са относими три въпроса: „Има ли извършено престъпление? Има ли действия, които уронват престижа на съдебната власт? Може ли човек, който е въвлечен в цялото това нещо да оглавява институцията, която трябва да извършва действия по този казус, да бъде лице на почистването на прокуратурата от тази огромна миазма?“.

„Показвам стандарта, от който трябва да се водим и мисля, че човек с професионално и лично достойнство сам трябва да си направи изводите“, каза лидерът на „Да, България“.