Адвокатът на Борисов за разпитите му: “елементарни, приятелски и весели”

|

Адвокатът на Бойко Борисов – Менко Менков, определи двата разпита на клиента му като “елементарни, приятелски и весели”.

“Във всеки момент той може да даде показания като свидетел и ще даде, но той не е свидетел на нищо”, уточни той.

По думите на Менков, Борисов не познава никого – нито Йордан Стоев, нито шестимата членове на ВСС, които поискаха оставката на главния прокурор. “Г-н Борисов не познава г-н Йордан Стоев, не контактува с него. Няма никаква представа какво са си говорили с Иван Гешев. Борисов не ги е накарал, защото не познава и нито един от шестимата членове на ВСС, които искат отстраняването на Иван Гешев. Не ги познава, няма им телефоните, не се е срещал с тях”, посочи защитникът на Борисов и обясни, че поради тази причина няма как да им окаже натиск по какъвто и да било начин.

“Правят проверка, различаваща се от прессъобщението на ПРБ. Изказаното на пресконференция от Гешев и представено от него напечатано на компютър, някакво обръщение, че е на ветровито място и за Мечо Пух. Г-н Борисов няма касателство към подобни неща, не бива и да има. Твърденията на някого или съмненията на някого, че Борисов би могъл да обещава посланически постове, са лишени от всякаква логика, тъй като той не би могъл да обещва подобно нещо. Нещата са изключително елементарни, приятелски и весели. Няма никаква драма в днешните събития”, оцени той.

“Всеки можел да иска оставката на всекиго и това не е престъпно. Към момента няма никакви други призовки, но и да има, те не биха могли да бъдат плод на негови съмнителни, още по-малко криминални действия. Въпросът е защо само Бойко Борисов е викан и разпитван като свидетел, а всички останали политически лидери, които са искали оставката на Иван Гешев, не са викани и разпитани като свидетели. Бойко Борисов не е искал оставката на Гешев. Тя беше заявена от Мария Габриел, ако стане министър-председател, че неин министър на правосъдието ще я внесе”, обясни адв. Менков.

Той измери като “нулева” възможността Борисов да придобие качеството на обвиняем по делото “Барселонагейт”. Бил само свидетел и такъв ще си остане. “Нито има къща в Барселона, нито каквото и да е касателство към този предмет на обвинението”, допълни той, като добави, че въпросите, които са били зададени на лидера на ГЕРБ са “само на база медийни публикации”.