Витанов с дългоочаквана новина

|

Към края на следващата седмица се очаква трендът на високата смъртност у нас да бъде пречупен, а Омикрон вълната да бъде спряна в България. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов. И отчете, че броят на новозаразените с коронавирус спада.

„Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи – пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците – пречупен“, написа още математикът.

„Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Ама не била спряна, ама затихвала си, ама кря-кря. Тъй де, те вълните на вирусните инфекции, като дойде февруари, веднага почват да затихват“, пошегува се Витанов.

И обобщи: „Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си. Това е стабилният сценарий, наречен “Хари Селдън”. Всичко друго, което ви се говори, към момента е нестабилно. Усилията са и да си остане нестабилно“.

По темата с високата смъртност у нас, Витанов написа: „Ама как можело, ама висока смъртност, ама нищо не се правело. Ама шампиони по смъртност. И аз мога така – ама шампиони по инат, ама шампиони по ниска ваксинация, ама шампиони по неспазване на мерки, ама шампиони по крякане. И сега малко по-сериозно – българският народ може да направи велики дела, ако се отърве от мрънкането и започне да действа“.

Математикът отново отправи апел: „Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се – не се вкарвайте във филма – “Разболях се от безопасното грипче” и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0“.

Източник-standartnews.com