Накъде ще тръгнат цените на жилищата в България

|

Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на цените. По-скоро очакваме да се балансира пазарът – нещо, което вече наблюдаваме. Цените ще растат с по-умерен темп. Перспективите за пазара в краткосрочен план (бел. ред. до 1 година) остават положителни, тъй като повечето от факторите, които влияят върху процесите на имотния пазар въздействат в положителна посока, включително и инфлацията, която се намеси през тази година осезаемо – тя също стимулира вложенията в сигурен актив, какъвто е имотът. Така че за момента перспективите са за стабилен пазар с по-умерен темп на растеж на цените“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, цитирана от БНР.

Прогнозите на икономисти за една по-тежка зима няма да се отразят негативно на покупко-продажбите на жилища. По-скоро това стимулира влагането на спестявания в имот като в сигурен актив. „През текущата година отчетливо видяхме нарастване на интереса към имотите от гл.т. на инвестиция – нещо, което липсваше откакто започна пандемия, тъй като пазарът беше дълги години движен от покупки за собствено ползване. Имотът се разглежда като пристан в несигурни времена и в тази връзка предполагам интересът ще продължи“, допълни Стойкова.

Темата за поскъпването на строителните материали и оттам на новото строителство продължава да е актуална. „Регистрирахме сериозен ръст на цените ново строителство в София с около 20% през второто тримесечие на година спрямо същия период на миналата година. С около 15% има подобен ръст и в Пловдив, и във Варна. За една година квадратният метър ново строителство в столицата е нараснал с около 250 EUR, което е един от най-големите ръстове за последните години“, уточнява Стойкова.

По отношение на евентуалното повишаване на лихвите по ипотечните заеми, в момента хората бързат да направят покупка и да си договорят финансиране. Като цяло има едно спокойствие. Не мога да кажа, че има голям стрес от очаквано повишаване на лихвите, тъй като процесите у нас идват малко по-бавно и тези повишения ще бъдат в умерени граници.