Капитан: Корабът с българи нямаше да бъде отвлечен, ако на борда имаше…

|

За мен този кораб е бил без охрана. По принцип трудно се отвлича такъв кораб. Може би не са предполагали, че може да бъде отвлечен. За мен 100% не е имало въоръжена охрана.

Има ли въоръжена охрана, не може да бъде отвлечен корабът.

Доста пъти съм минавал през този район и винаги сме били с охрана.

Това коментира пред БНР капитан Мартин Иванов, зам.-председател на Моряшкия синдикат.

“Между 50 и 100 хил. долара струва охраната на такъв кораб”, посочи той неофициални данни, но допълни, че това е доброволно и се решава от корабособственика.

“Всички нормални корабособственици си взимат охрана за сигурност на екипажа, на кораба, на товара. Корабособственикът явно е смятал, че е безопасно и е спестил някакви пари”, обясни той.

По думите му това е отвличане, свързано със ситуацията в Израел. Не е отвличане като от преди години в Сомалия, където го правиха с цел откуп. Отвличанията с цел откуп по-лесно се договарят и се освобождават екипажите, а тук нямам представа какво целят, добави капитан Иванов.

Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, също изказа мнение, че тази нова ситуация е във връзка с конфликта в Близкия изток.

Според него в случая има 2 аспекта. Първият – спасяване на хората, които са в плен. А вторият – предприемане на международни мерки, които да обезопасят този район.

“Нашата организация ще сезира европейските институции, за да бъдат предприети мерки. В предишни случаи бяха изпратени военни кораби, които да намалят риска от нападения на пирати и похитители. Това е процес, който ще отнеме време – трябва оценка на риска от самите европейски институции, а освен това и осигуряване на финансови средства”, отбеляза Димитров.

“Досега не знам в Червено море да е наемана охрана”, посочи той. По думите му администрацията на флага казва какви мерки трябва да бъдат предприети за различните райони. Според него в случая не може да се говори за подценяване на риска.

“Никой не би подценил своята собственост, да я изложи на риск. Просто е инцидент, свързан с нововъзникналата ситуация във връзка с военния конфликт между Израел и Палестина”, коментира той.

В историята назад има такива случаи, напомни Димитър Димитров. Той е оптимист за развръзката на събитията: “Да се надяваме, че тази организация не е толкова екстремна и ще гледа да изтъргува това, което е похитила, за да си постигне целите, но хората ще останат невредими”.