Главният прокурор обяви кой стои зад политическата атака срещу него

|

“Бих искала да чуя становище на колегите дали искат днес да изслушаме записа”.

Това каза прокурор Олга Керелска на заседанието на ВСС, след което министърът на правосъдието Крум Зарков постави на гласуване изслушването за сигнала на Борислав Сарафов и за записа на Иван Гешев.

Глауването се състоя, като с 13 гласа “против” ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев.

Сигналът беше, че главният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета миналата седмица. Същият отиде и в прокуратурата.

Прокурор Олга Керелска постави процедурно предложение дали да изслушат само записа днес. Но и нейното предложение се отхвърли. 4 бяха “за” и 11 “против”.

Атанаска Дишева каза, че ще гласува против предложението и обясни, че трябва да проучат малко повече за записа, преди да го подложат на изслушване.

“Зад политическата атака срещу мен стои една политическа сила и нейният лидер. Атентатът имаше за цел да ме убие, за да може да се овладее прокуратурата”, заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието днес.

Според него целта била овладяване на прокуратурата, а след това съдилищата.

“Не аз съм поканил в дома си г-н Стоев, а той изрази това желание. В неделя вечерта получих обаждане от мой сътрудник, че е плучил по определен начин запис. Той получил плик, а в него флашка”, каза още Гешев.

Той разказа и как се е провела оперативката в неговия кабинет в понеделник 15 май, малко преди да скъса оставката си.