Доц. Стойчев: ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента

|

ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента. Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност.

Това заяви в ефира на БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от коалиционни партньори.

“Като едно коалиционно правителство, колкото и да е стабилно, от него винаги трябва да очакваме, че е малко вероятно да си изкара пълния мандат”, смята той.

“Продължителността на едно такова управление зависи до голяма степен от способността на партиите, които го формират, да влязат в обективни и адекватни коалиционни отношения и разговори, а не опити за надлъгване и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката”, обясни политологът.

Според него е възможно да се намери и трети участник в евентуален кабинет с ГЕРБ и ДПС. “По-малките партии са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро, защото тогава възможността да влязат отново в парламента е малка”, уточни доц. Стойчев. Като малки партии в парламента той посочи ИТН, БСП и “Величие”.